Moestuin en Permacultuur

Farmers of the Earth

In een gebied in Noord-Zweden waar 6 maand per jaar sneeuw ligt, startte Richard Perkins een boerderij op basis van permacultuur. Nu twee jaar later is het al een succes.

Vele geïnteresseerden uit de hele wereld trekken er voor een half jaar naar toe om met een degelijke bagage terug te keren en in eigen land een bedrijfje op te starten.

"Als we het hier in Zweden kunnen laten lukken, in een duur land met veel regelgeving en hoge belastingen, dan kan het overal lukken", zegt Richard Perkins.

www.permaculture.se

Green Gold - Is het mogelijke om ernstig beschadigde ecosystemen te herstellen?

 

Een Chinees-Amerikaanse camera-man maakte er zijn levensmissie van.

 

Toen John D. Liu, een Chinees-Amerikaanse camera-man, in 1995 werd uitgenodigd om het weer vruchtbaar maken van het Chinese Loess-plateau te komen filmen kon hij niet weten dat dit zo'n indruk op hem zou maken dat hij uiteindelijk van het herstellen van ecosystemen, zoals het Loess-plateau, zijn levenswerk zou maken.

Vele jaren van onjuist gebruik van landbouwgronden leidde al op vele plaatsen tot overstromingen, modderstromen en woestijnvorming. Nu, op dit moment, kunnen we dankzij de kennis en ervaring van mensen als John Liu, vaak deze beschadigde, ja zelfs totaal verwoeste ecosystemen terug herstellen. De veerkracht die de natuur hierbij toont is vaak onbeschrijflijk. Planten die tientallen jaren niet mee te zien waren, komen gewoon terug. Het zaad lag daar al die jaren in de grond te wachten totdat de omstandigheden dusdanig zouden veranderen dat er weer leven mogeljik was.

Is het dus mogelijk om ernstig beschadigde ecosystemen te herstellen?

Ja, het is mogelijk!

En wat net zo belangrijk is.....We kunnen voorkomen dat ecosystemen beschadigd raken wanneer we ons de kennis van de natuurlijke kringlopen weer eigen maken. Dat is de uitdaging van deze tijd ...

 

Water is Leven - Een onderschat element

 

Met natuurlijk water management kunnen droge gronden weer vruchtbaar gemaakt worden. Een voorbeeld hiervan is een project in Tamera (Zuid-Portugal) waar in 2007 de hulp van Sepp Holzer werd ingeroepen.

Hij ontwierp en realiseerde een waterlandschap van 150 hectare in een erg dor gebied waardoor het hele gebied weer vruchtbaar werd.

Leer meer hierover in het onderstaande filmpje: