Duurzaam Bouwen

Farmers of the Earth

 

 

Kijk ook eens op de portaalwebsite van Casa Calida :

 

Of ga naar een van de volgende websites:

 

* Architectengroep Barchi bvba

* Het Leemniscaat bvba

* Het StroBuro cvba

 

 

Februari 2016

 

Het Strobalenhuis - Een duurzaam, gezond en comfortabel alternatief

 

In België staan al meer dan 200 strobalenhuizen.

Een van de alternatieven om duurzaam te bouwen is het strobalenhuis. Oorspronkelijk ontstaan in de Verenigde Staten. Als tijdelijk onderkomen voor landarbeiders bleken deze huizen zo comfortabel en sterk te zijn dat men er permanente huizen mee ging bouwen. Inmiddels bestaan er al strobalenhuizen van meer dan honderd jaar oud.

In het midden van 90-er jaren is deze bouwtechniek geïntroduceerd in Engeland en van daaruit heeft het zich snel verspreid over Europa. België is een van de landen waar de bouw van strobalenhuizen inmiddels goed is ingeburgerd. Er zijn diverse architecten en aannemers binnen België die al kunnen bouwen op 'n jarenlange ervaring met deze alternatieve en duurzame manier van huizenbouw.

"Eigenlijk heeft de bouw van strobalenhuizen alleen maar voordelen" concludeert architect Peter Vos. Ze zijn energiezuinig, gebouwd met natuurlijke materialen (hout, stro, leem en kalk), hebben 'n gezond binnenklimaat en zelfs de brandwerendheid is net zo goed of zelfs beter dan van 'n traditioneel bakstenen woning.

Groot bijkomend voordeel is dat het bouwen ervan vaak goedkoper is omdat 'n deel van de bouw in zelfbouw kan worden uitgevoerd. Laat je alle werken door 'n aannemer uitvoeren dan zijn de bouwkosten gelijk aan die van 'n traditionele woning.

Bekijk onderstaande korte filmpjes 'n keer om 'n indruk te krijgen.